Boganmeldelse: Marketing automation - fra strategi til praksis

10. oktober 2016

bog-cover2-500x473.png

Af Jeppe Houman Nyrup om Marketing automation

Kender du det med, at man ser noget fra en anden vinkel, og pludselig antænder det nye tanker og idéer? Præcis den følelse fik jeg gentagne gange, da jeg læste Bernt Elkjær-Pedersens bog Marketing Automation – fra strategi til praksis.bog-cover2-500x473.pngbog-cover2-500x473.png

Jeg har nu arbejdet intensivt med HubSpot i et par år for mere end et dusin virksomheder. Jeg har tærsket al tænkelig e-learning igennem, hørt og fulgt en stribe podcasts, taget en god håndfuld HubSpot-certificeringer og snakket med hundredevis af HubSpottere omkring systemet, hacks og mulige løsninger på forskellige forretningsmæssige udfordringer.

Hver gang, jeg løser en opgave for en virksomhed, giver det nye idéer og vinkler, som med lidt justeringer kan bruges til andre kunder. Alligevel åbnede der sig en helt ny dimension, da jeg læste Bernts bog igennem – mere om indholdet lige om lidt.

Dansk gudfar til marketing automation

Først er det måske på sin plads lige at få lidt baggrund om forfatteren på bordet, for Bernt Elkjær-Pedersen er ikke en hr. Hvem-som-helst. Han er i den grad en af pionererne inden for Marketing Automation i Danmark.

Vi har i Katalysator ofte henvist til Columbus IT som en glimrende case på godt udført content marketing. De har bygget en særdeles potent marketing automation-motor op – anført af Bernt, som i 9 år stod i spidsen for marketingafdelingen. Derefter har han arbejdet 3 år som konsulent i Increase, der nok er et af Skandinaviens dygtigste bureauer inden for marketing automation med speciale i Oracles systemer på området.

Det skal lige nævnes, at jeg i skriveprocessen har givet feedback på bogen, og den manglede den sidste finpudsning i den version, der er udgangspunktet for denne anmeldelse. Der er ganske givet blevet lavet justeringer af indholdet i den efterfølgende revision.

27 tips til effektiv leadgenerering for B2B-virksomheder. Download e-bogen gratis.

Graver både dybt og bredt

Tilbage til indholdet. ”Marketing Automation – fra strategi til praksis” forsøger, som titlen antyder, at hjælpe læseren til rent faktisk at få succes med marketing automation i praksis. Og det forsøg lykkes ret godt. Faktisk er bogen et overflødighedshorn af scenarier, du skal overveje eller kan møde, hvis du kaster dig ud i at bruge marketing automation, og den kommer stort set hele vejen rundt.

Lige fra datahygiejne og –behandling over taktiske overvejelser i forbindelse med personalisering til kreative måder at høste oplysninger til databasen. Der er nyttige tips til kvalificering af leads og lead scoring, forhold du skal være opmærksom på i forbindelse med integration til CRM og andre systemer og ikke mindst en stribe konkrete eksempler på automatiserede flows til forskellige formål.

Især kapitlet omkring workflows er der mange guldkorn at hente i. Det er spækket med flowcharts, som giver et godt overblik over, hvordan du designer og bygger flows til alle dele af kunderejsen, hvordan du kan benytte flows til at holde orden i din database og en masse gode råd til, hvordan du skal designe dine e-mails for at de er effektive i dine workflows. Det er specielt her det nye perspektiv på marketing automation kommer ind i billedet.

Der er massevis af flowcharts i bogen om marketing automation, som gør teknikkerne meget håndgribelige

Der er massevis af flowcharts i bogen, som gør teknikkerne meget håndgribelige

Giver masser af nye idéer

Det er jo ikke nogen hemmelighed, at vi i Katalysator har specialiseret os i marketing automation-systemet HubSpot. Det er min og vores primære referenceramme, og langt hovedparten af den læring, vi hiver til os i forskellige sammenhænge er derfor ret HubSpotsk.

Men Bernts erfaring er hentet i en stribe andre marketing automation-systemer, og i hans tid i Increase har han haft fingrene helt nede i detaljerne hos en hel del større virksomheder. Derfor er bogen et forfriskende nyt syn på måden at arbejde med marketing automation på, som var enormt inspirerende at dykke ned.

Hver side gav mig en ny idé til, hvordan man kan designe detaljer i i flows på nye måde og bruge HubSpot på en lidt anderledes måde, end jeg før har gjort.

Skal man komme lidt malurt i bægeret, så sigter bogen måske efter en lige lovlig bred målgruppe.

Der er en opskrift til nybegynderne på, hvordan man bygger sit eget lavbudget marketing automation-system baseret på MailChimp og et par andre næsten gratis værktøjer til noget mere avanceret Account Based Marketing.

Det gør selvfølgelig, at alle, der ønsker at blive dygtigere til marketing automation, vil kunne hente værdi i bogen, men det gør den samtidig uegnet at læse fra ende til anden. Der vil i givet fald være dele af bogen, der kan virke temmelig banale for den let trænede i disciplinen, mens andre passager i bogen kan være svære at identificere sig med for de fleste.

Bogen er et must have

Bernts baggrund er primært Oracles systemer – herunder specielt Eloqua-platformen, men han har qua sin lange erfaring stukket snuden i en hel del marketing automation-systemer.

Jeg ved fra samtaler med ham, at bogen ikke er skrevet med et specielt system for øje – faktisk tvivler han på, at der reelt findes et marketing automation-system, som favner samtlige detaljer og små tweaks, der er beskrevet i bogen. Det ser jeg som en styrke og netop det, der giver de mange nye vinkler. 

Der er flows, procedurer og dataintegrationer i bogen, som vil være overordentligt svære – hvis ikke umulige at bygge eller implementere i HubSpot (Hvis du ikke kender HubSpot, kan du få et hurtigt overblik over de vigtigste funktioner her). Men at få dem beskrevet giver helt nye måder at tænke sit arbejde med marketing automation på.

Derfor har bogen været en kæmpe inspiration at læse for mig. Og jeg kan med sikkerhed sige, at bogen bliver obligatorisk pensum for nuværende og kommende medarbejdere i Katalysator.

Bogen kan købes fra 12/10 på berntelkjaer.dk

Særligt tilbud til dig – spar 33% på Marketing automation-bogen   Vi vil gerne tilbyde dig – som en af få udvalgte – en klækkelig rabat på  Bernt Elkjær-Pedersens Marketing automation-bog.  Brug rabatkoden Katalysator72643, når du køber bogen – så sparer du 500 kroner.  Køb bogen her